Television Applications – Exercise – 1

1. Modulation method used for digital video transmission is :

(a)  AM
(b)  FM
(c)  TDM
(d)  OFDM

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. In facsimile electronic scanning uses :

(a)  Light beam
(b)  Electron beam
(c)  Electrothermal beam
(d)  Ultra sonic rays

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. The field frequency of HDTV is :

(a)  15
(b)  30
(c)  60
(d)  120

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. Video recording is based on the principle of :

(a)  Electromagnetism
(b)  Piezo electric effect
(c)  Faraday’s law of electrolysis
(d)  EM induction

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. In DVD, laser beam is reflected from a :

(a)  Flat
(b)  Pit
(c)  Glass
(d)  Subtrate

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Which of the following function is not performed by head-end in cable TV :

(a)  Translation
(b)  Mixing
(c)  Sync separator
(d)  Video amplifier

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. MAC system of wide definition TV was developed in :

(a)  Europe
(b)  Japan
(c)  USA
(d)  India

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. Video reproducing or playback is based on the principle of :

(a)  Electromagnetism
(b)  Piezo electric effect
(c)  Faraday’s law of electrolysis
(d)  EM induction

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. In digital TV, audio signal being fed to the loud speaker can be :

(a)  Analog Only
(b)  Digital Only
(c)  Both digital and analog
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Which of the following system does not use EM fields at any stage of acquiring the TV signals :

(a)  CATV
(b)  CCTV
(c)  VCR
(d)  MATV

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
11. Which of the following stage is not a part of CCTV monitor :

(a)  Video detector
(b)  Picture tube
(c)  Sync separator
(d)  Video amplifier

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. Aspect ratio for WDTV for European MAC system is :

(a)  4 : 3
(b)  5 : 3
(c)  16 : 9
(d)  2 : 1

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. Video programmes sent on CATV are in the form of :

(a)  AM VSB modulation
(b)  Unmodulated carrier
(c)  FM modulation
(d)  Video base band signals

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. The duration recording is increased by :

(a)  High speed
(b)  Slant
(c)  FM
(d)  Straight

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
15. Relative speed of tape is increased by using :

(a)  Rotating head
(b)  Stationary head
(c)  Small gap-width
(d)  Large gap width

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.