Satellite Subsystems – Exercise – 1

1. Satellite engine use :

(a)  liquid fuel
(b)  jet propulsion
(c)  ion propulsion system
(d)  solar jet

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. ………. detects the satellite signal relayed from the feed and converts it to an electric current, amplifies and lower its frequency.

(a)  feedhorn
(b)  satellite dish
(c)  satellite receiver
(d)  LNB

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. A helical antenna is used for satellite tracking because of …………. ?

(a)  broad bandwidth
(b)  good front-to-back
(c)  maneuverability
(d)  circular polarization

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. What kind of battery panels are used in some advance satellites ?

(a)  gallium arsenide solar panel
(b)  germanium based panels
(c)  silicon based panels
(d)  gallium phosphate solar panel

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. Passive reflectors are provided on :

(a)  Active satellites only
(b)  Passive satellites only
(c)  Both a and b above
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. The waiting time for telephonic conversation via communication satellite is of the order of :

(a)  960 ms
(b)  680 ms
(c)  540 ms
(d)  330 ms

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. A satellite earth station has :

(a)  Only transmitting equipment
(b)  Only receiving equipment
(c)  Both transmitting as well as receiving equipment
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. For a tracking satellite in low orbit normally the antenna used is :

(a)  Dicone
(b)  Cassegrain feed antenna
(c)  Circularly polarized helical antenna
(d)  Any of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. Satellite tracking stations are located in remote areas in order to minimise the effect of :

(a)  Cosmic noise
(b)  Thermal noise
(c)  Solar noise
(d)  Man-made noise

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Before transmitting to the satellite, the wideband satellite signal is amplified by :

(a)  Wave guide
(b)  Klystron
(c)  Travelling wave tube
(d)  Any of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
11. …… is an international system

(a)  ATS – G
(b)  INTELSAT
(c)  INSAT
(d)  All of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. The number of satellites needed for global communication is :

(a)  1
(b)  2
(c)  3
(d)  8

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. A communication satellite is a repeater between :

(a)  A transmitting station and receiving station
(b)  A transmitting station and many receiving stations
(c)  Many transmitting station and many receiving stations
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. A helical antenna is used for satellite tracking because of its :

(a)  Broad bandwidth
(b)  Manoeuvrability
(c)  Circular polarization
(d)  Good front-to-back ratio

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
15. What was launch weight of APPLE ?

(a)  = 470 kg
(b)  = 570 kg
(c)  = 670 kg
(d)  = 1200 kg

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
16. A satellite link can be made to carry information when operating digitally than in analog fashion :

(a)  Less
(b)  More
(c)  Either of the above
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
17. ARQ in the context of error detection in satellite transmission stands for which of the following ?

(a)  Automatic radiation quenching
(b)  Automatic repeat request
(c)  Automatic relay request
(d)  Accelerated recovery request

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
18. To telecast programmes directly to TV receivers, the additional circuit required with the receiver is …… converter.

(a)  Frequency
(b)  Modulation
(c)  Front-end
(d)  All of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
19. For a satellite the primary source of power is :

(a)  Load batteries
(b)  Inverters
(c)  Solar cells
(d)  Nickel cadmium cells

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
20. Which of the following is common between earth and a geostationary satellite :

(a)  Same acceleration
(b)  Same velocity
(c)  Same angular velocity
(d)  Same gravitational force

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
21. Drag on a satellite is significant upto a height of ( above the surface of the earth )

(a)  400 km
(b)  800 km
(c)  1500 km
(d)  3000 km

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
22. With FDMA transponder bandwidth is subdivided into bandwidth which are capable carrying one voice channel :

(a)  Smaller
(b)  Larger
(c)  Either of the above
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
23. A typical error rate on satellite circuits is one bit error in :

(a)  10
(b)  10^4
(c)  10^7
(d)  10^11

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
24. A satellite earth station has which of the following ?

(a)  Only receiving equipment
(b)  Only transmitting equipment
(c)  Both receiving as well as receiving equipment
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
25. A passive satellite …………… the signal :

(a)  Absorbs
(b)  Reflects
(c)  Amplifiers
(d)  None of these

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
26. Passive reflectors are provided on which of the following ?

(a)  Passive satellites only
(b)  Active satellites only
(c)  Both a and b
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
27. In satellite transmission, analog signals may be converted into digital from using :

(a)  Componder
(b)  Transponder
(c)  Codec
(d)  Modem

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
28. An active satellite carries which of the following ?

(a)  Transmitter
(b)  Receiver
(c)  Antenna system
(d)  All of the above

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.