Microwave Solid State Devices – Exercise – 1

1. Which type of diodes does not ordinarily operate with reverse bias ?

(a)  varactor
(b)  IMPATT
(c)  snap-off
(d)  tunnel

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Which diode is a popular microwave oscillator ?

(a)  gunn
(b)  varactor
(c)  hot carrier
(d)  IMPATT

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. ………….. is a popular microwave mixer diode.

(a)  gunn
(b)  varactor
(c)  hot carrier
(d)  IMPATT

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. Varactor and step-recovery diodes are widely used in what type of circuit ?

(a)  amplifier
(b)  oscillator
(c)  frequency multiplier
(d)  mixer

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. MASER finds application in :

(a)  Opto electronics
(b)  Fibre optics
(c)  Telephones
(d)  All of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. The terms LASER is an abbreviation for :

(a)  Low amplification signal emitting radio-waves
(b)  Last aligned sound emitting radio-waves
(c)  Light amplification by stimulated emission of radiation
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. A Pin diode is :

(a)  A metal, semi-conductor, point- contact diode
(b)  A microwave mixer diode
(c)  Often used as a microwave detector
(d)  Suitable for use as a microwave switch

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. Which one of the following diode is square low device ?

(a)  Varactor diode
(b)  Zener diode
(c)  Tunnel diode
(d)  Crystal diode

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. One of the following which diode is not used as a microwave mixer or detector ?

(a)  PIN diode
(b)  Crystal diode
(c)  Schottky barrier diode
(d)  Backward diode

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. One of the following microwave diode is suitable for very-low-power oscillator only :

(a)  Tunnel
(b)  Gunn
(c)  IMPATT
(d)  LSA

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. Noise figure is used as figure of merit of :

(a)  Oscillator
(b)  Amplifier
(c)  Moderator
(d)  Isolator

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. An attenuator is used in TWT to :

(a)  Prevent saturation
(b)  Help bunching
(c)  Prevent oscillations
(d)  Increasing gain

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. The major source of thermal noise in a microwave system is :

(a)  Waveguide feeder
(b)  Receiver mixer
(c)  TWT amplifier in transmitter
(d)  FM demodulator

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.