Microwave Linear Beam Tubes – Exercise – 1

1. The operating frequency of klystrons and magnetrons is set by the :

(a)  cavity resonators
(b)  DC supply voltage
(c)  input signal frequency
(d)  number of cavities

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Decreasing the volume of a cavity causes its resonant frequency to :

(a)  increase
(b)  decrease
(c)  remain the same
(d)  drop to zero

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. Which of the following is not a microwave tube ?

(a)  traveling-wave tube
(b)  cathode-ray tube
(c)  klystron
(d)  magnetron

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. In a klystron amplifier, velocity modulation of the electron beam is produced by the :

(a)  collector
(b)  catcher cavity
(c)  buncher cavity
(d)  cathode

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. A reflex klystron is used as a(n) :

(a)  amplifier
(b)  oscillator
(c)  mixer
(d)  frequency multiplier

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. The main advantage of a TWT over a klystron for microwave amplification is :

(a)  lower cost
(b)  smaller size
(c)  higher power
(d)  wider bandwidth

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. In a TWT, the electron beam is density-modulated by a :

(a)  permanent magnet
(b)  modulation transformer
(c)  helix
(d)  cavity resonator

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. High-power TWTs are replacing what in microwave amplifiers ?

(a)  MESFETs
(b)  magnetrons
(c)  klystrons
(d)  IMPATT diodes

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. Attenuator is used in the traveling wave tube to :

(a)  prevent oscillation
(b)  increase gain
(c)  prevent saturation
(d)  all of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. At what position is the input signal inserted into a traveling-wave tube ?

(a)  at the cathode end of the helix
(b)  at the collector
(c)  at the collector end of the helix
(d)  at the control grid of the electron gun

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. Which of the following is considered as the major advantage of using a helix traveling wave tube ?

(a)  cheaper
(b)  less noise
(c)  high power
(d)  wide bandwidth

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.