Microwave Crossed Field Tubes – Exercise – 1

1. A magnetron is used only as a/an :

(a)  amplifier
(b)  oscillator
(c)  mixer
(d)  frequency multiplier

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. A common application for magnetron is in :

(a)  radar
(b)  satellites
(c)  two-way radio
(d)  TV sets

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. For proper operation, a magnetron must be accompanied by a :

(a)  cavity resonator
(b)  strong electric field
(c)  permanent magnet
(d)  high dc voltage

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. If the instantaneous RF potentials on the two sides of a magnetron cavity are of opposite polarity, the operation is in the :

(a)  π/4 mode
(b)  π/2 mode
(c)  π mode
(d)  2π mode

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. A high-power microwave pulse of the order of megawatts can be generated by a :

(a)  traveling-wave tube
(b)  magnetron
(c)  reflex klystron
(d)  gunn diode

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Which of the following microwave tube amplifier uses an axial magnetic field and radial electric field ?

(a)  Coaxial magnetron
(b)  CFA
(c)  Travelling wave magnetron
(d)  Reflex klystron

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. The frequency determining portion of a magnetron is :

(a)  A resonant cavity
(b)  A shorted line
(c)  An open line
(d)  A cathode

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. The gain of a TWT is proportional to :

(a)  Length of tube
(b)  Type of input and output coupling
(c)  None of the above
(d)  Both a and b

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. Which of the following is unlikely to be used as a pulsed device ?

(a)  TWT
(b)  CFA
(c)  BWO
(d)  Multi-cavity klystron

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. TWT is preferred to multicavity klystron amplifier because it is :

(a)  More efficient
(b)  Greater B.W.
(c)  Has higher number of modes
(d)  Produces a higher output power

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.