Metal Alloy – Exercise – 1

1. Constantan is a Copper-Nickel alloy consisting of :

(a)  60 % Cu and 40 % Ni
(b)  70 % Cu and 30 % Ni
(c)  50 % Cu and 50 % Ni
(d)  80 % Cu and 20 % Ni

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Bronze is an alloy of :

(a)  Copper, zinc and tin
(b)  copper, lead and silver
(c)  copper and zinc
(d)  copper and tin

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. Babbit is an alloy of :

(a)  copper, tin and zinc
(b)  silver, nickel and zinc
(c)  tin, zinc and silver
(d)  Tin, antimony and copper

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. German silver is an alloy of :

(a)  copper, silver and aluminium
(b)  silver , tin and tungsten
(c)  copper, manganese and nickel
(d)  copper, zinc and nickel

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. Gun metal contains :

(a)  80% Cu + 15% Zn + 5 % Sn
(b)  60% Cu + 20% Zn + 20 % Sn
(c)  85% Cu + 10% Zn + 5 % Sn
(d)  88% Cu + 2% Zn + 10 % Sn

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Nichrome is an alloy of :

(a)  cobalt, copper and nickel
(b)  nickel, tin and zinc
(c)  nickel, chromium and iron
(d)  chromium, cobalt and nickel

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Constantan contains :

(a)  copper and nickel
(b)  copper and tungsten
(c)  tungsten and silver
(d)  silver and tin

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Bronze is an alloy of :

(a)  copper
(b)  aluminium
(c)  silver
(d)  carbon

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. Copper is completely miscible with :

(a)  nickel
(b)  gold
(c)  hydrogen
(d)  lead

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. Brass is an alloy of :

(a)  copper and zinc
(b)  copper and iron
(c)  copper and Aluminium
(d)  copper and tin

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.