Introduction to Television – Exercise – 1

1. In India, which monochrome TV system is used :

(a)  525 line system
(b)  625 line system
(c)  819 lines system
(d)  None of these

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Aspect ratio for width to height for a TV picture frame is :
(a)  1:1
(b)  2:3
(c)  4:3
(d)  16:9

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. The number of interruption in projecting movie pictures on a cinema screen are :

(a)  50
(b)  60
(c)  24
(d)  48

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. The colour TV system used in India is :

(a)  NTSC
(b)  PAL-B
(c)  SECAM
(d)  None of these

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. Green light is incident on a blue object placed in dark room. The colour of the object will be ………

(a)  blue
(b)  green
(c)  red
(d)  black

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. …………….. is not a transducer.

(a)  camera tube
(b)  microphone
(c)  transformer
(d)  picture tube

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Eyes can accommodate the contrast ratio of ………… with ease.

(a)  10:1
(b)  100:1
(c)  1000:1
(d)  10000:1

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. A TV set specified as 50 cm size has the screen whose width is ……… cm.

(a)  30
(b)  40
(c)  50
(d)  60

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. The wavelength of green for TV standards is …………… nm.

(a)  438.5
(b)  546.1
(c)  648.2
(d)  376.9

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.