Introduction to Optical Fiber – Exercise – 1

1. The basic principle involved in light transmission through a fiber optic link is :

(a)  total internal reflection
(b)  polarization
(c)  diffraction
(d)  refraction

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. The band of light wavelengths that are too long to be seen by the human eye :

(a)  amber
(b)  visible
(c)  infrared
(d)  ultraviolet

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. The speed of light is :

(a)  300,000,000 mi/s
(b)  300,000,000 mm/s
(c)  300,000,000 m/s
(d)  300,000,000 km/s

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. The wavelength of visible light extends from :

(a)  0.8 to 1.0 nm
(b)  400 to 750 nm
(c)  200 to 660 nm
(d)  700 to 1200 nm

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. The main benefit of light-wave communications over microwaves or any other communications media is :

(a)  lower cost
(b)  better security
(c)  wider bandwidth
(d)  freedom from interference

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Which of the following is not a major benefit of fiber-optic cable ?

(a)  immunity from interference
(b)  no electrical safety problems
(c)  excellent data security
(d)  lower cost

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Which of the following is not part of the optical spectrum ?

(a)  infrared
(b)  ultraviolet
(c)  visible color
(d)  X-rays

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. Which of the following is not a common application of fiber-optic cable ?

(a)  computer networks
(b)  long-distance telephone systems
(c)  closed circuit TV
(d)  consumer TV

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. If a mirror is used to reflect light, the reflected light angle is ……. as the incident angle.

(a)  smaller
(b)  larger
(c)  the same
(d)  independent

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Which theory states that the light wave behaves as if it consists of many tiny particles ?

(a)  huygen’s theory
(b)  wave theory of light
(c)  nyquist theory
(d)  quantum theory

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
11. Which color has the shortest wavelength of light ?

(a)  red
(b)  yellow
(c)  blue
(d)  green

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. The bandwidth of optical fiber :

(a)  900 MHz
(b)  900 PHz
(c)  900 THz
(d)  900 EHz

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. A dielectric waveguide for the propagation of electromagnetic energy at light frequencies.

(a)  stripline
(b)  microstrip
(c)  laser beam
(d)  fiber optics

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. Founded the wave theory of light :

(a)  francesco Grimaldi
(b)  edward Appleton
(c)  james Clerk Maxwell
(d)  christian Huygens

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.