Introduction to Material Science – Exercise – 1

1. Which type of the following structures contains two atoms per cell ?

(a)  body centered cubic
(b)  face centered cubic
(c)  single cubic cell
(d)  none of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. The covalent crystals are characterized by :

(a)  good electrical conductivity and low hardness
(b)  good electrical conductivity and high hardness
(c)  poor electrical conductivity and high hardness
(d)  poor electrical conductivity and low hardness

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. Impact ionization is a process of liberation of free electrons by breaking :

(a)  metallic bond
(b)  ionic bond
(c)  covalent bond
(d)  van der waals bond

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. Dislocations are :

(a)  line defects
(b)  planar defects
(c)  point defects
(d)  chemical defects

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. In the case of insulators, as the temperature decreases, its resistivity :

(a)  increases
(b)  decreases
(c)  becomes zero
(d)  remains unaltered

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. A glass is a/an :

(a)  good conductor
(b)  semiconductor
(c)  insulator
(d)  resistive material

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Ceramics are good :

(a)  insulators
(b)  conductors
(c)  superconductors
(d)  semiconductors

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. The heating elements of electric irons are made of :

(a)  Copper
(b)  Nichrome
(c)  Constantan
(d)  Aluminium

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. The most malleable, ductile low resistivity material is :

(a)  Copper
(b)  Aluminium
(c)  Silver
(d)  Iron

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. The percentage of carbon in mild steel is :

(a)  0.08 to 0.3 %
(b)  0.5 to 1.4 %
(c)  2.35 %
(d)  0.5 %

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
11. Aluminium is :

(a)  Silvery white in colour
(b)  Yellow in colour
(c)  Reddish in colour
(d)  Pale yellow in colour

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. The main constituents of glass is :

(a)  SiO2
(b)  B2O3
(c)  Al2O3
(d)  Cr2O3

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. Micanite is a form of :

(a)  Built up mica
(b)  Hydrated potassium aluminium silicate
(c)  Magnesium mica
(d)  Calcium mica

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. Which of the following material has the highest melting point :

(a)  Copper
(b)  Aluminium
(c)  Tungsten
(d)  Gold

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
15. Insulators have :

(a)  A full valence band
(b)  An empty conduction band
(c)  A large energy gap
(d)  All the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
16. Hysteresis loss least depends on :

(a)  Frequency
(b)  Magnetic field intensity
(c)  Volume of the material
(d)  Grain orientation of material

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.