Dielectric Materials – Exercise – 1

1. On introducing a dielectric medium in between the plates of a capacitor, one of the following quantities will not change :

(a)  Charge storing capacity
(b)  Potential difference
(c)  Electric field strength
(d)  Electric flux density

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Exposure of insulating material to moisture causes an increase in :

(a)  Dielectric loss
(b)  Dielectric constant
(c)  Dielectric strength
(d)  Insulation resistance

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. Dielectric materials are essentially :

(a)  Insulating materials
(b)  Ferro-electric materials
(c)  Ferri-electric materials
(d)  Superconducting materials

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. On placing a dielectric in an electric field, the field strength :

(a)  Increases
(b)  Decreases
(c)  Remains constant
(d)  Reduces to zero

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. Dielectric constant relates to :

(a)  Comparative charge stored for a given material versus air
(b)  The fact that the dielectric doesn’t have charge characteristics
(c)  The insulating properties of the non-conducting mediums
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Since dielectric materials are nonconductive :

(a)  Capacitors leakage resistance is finite
(b)  Capacitors leakage resistance is infinite
(c)  A capacitor cannot pass current through the circuit
(d)  None of the above

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Materials which can store electrical energy are called :

(a)  magnetic materials
(b)  semi conductors
(c)  dielectric materials
(d)  super conductors

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. The dielectric constant of air is practically taken as :

(a)  more than unity
(b)  unity
(c)  less than unity
(d)  zero

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. Dielectric materials are :

(a)  Insulating materials
(b)  Semiconducting materials
(c)  Magnetic materials
(d)  Ferroelectric materials

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Dielectric constant of vacuum is :
(a)  infinity
(b)  100
(c)  one
(d)  zero
Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.