BJT – Exercise – 1

1. A BJT has …… PN junction.

(a)  1
(b)  2
(c)  3
(d)  4

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. A BJT has :

(a)  One PN junction
(b)  Two PN junctions
(c)  Three PN junctions
(d)  Four PN junctions

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. The gate of FET is analogous to the …….. of BJT.

(a)  Emitter
(b)  Collector
(c)  Base
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. A BJT is ……… controlled and the FET is ……… controlled device.

(a)  Current, Current
(b)  Voltage, Voltage
(c)  Voltage, Current
(d)  Current, Voltage

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. BJT with hfe=200, Ib=10 mA and IC= 4 mA is operating in :

(a)  Active region
(b)  Cut-off region
(c)  Saturation region
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Which of the following statements is/are correct ?
I. The DC load line is steeper than AC load line.
II. BJT is a voltage controlled device.

(a)  Statement I
(b)  Statement II
(c)  Both statements I & II
(d)  Either statement I or II

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. In which mode of BJT operation are both junction reverse biased :

(a)  active
(b)  saturation
(c)  cut-off
(d)  revers active

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. In which mode of BJT operation are both junction forward biased :

(a)  active
(b)  saturation
(c)  cut-off
(d)  revers active

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. In a bipolar junction transistor the base region is made very thin so that :

(a)  base can be easily biased
(b)  base can be easily fabricated
(c)  electric field gradient in base is high
(d)  recombination in base region is minimum

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. The current gain of a BJT is :

(a)  gm r0
(b)  gm rπ
(c)   gm/r0
(d)  gm/

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.