Antenna Terminology – Exercise – 1

1. A device that converts high frequency current into electromagnetic wave.
(a)  Antenna
(b)  Loudspeaker
(c)  Microphone
(d)  Transduce

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Very low signal strength in antenna.

(a)  minor lobes
(b)  null
(c)  antenna patterns
(d)  major lobes

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. ………. is the measurement of a unilateral antenna properties of directivity.

(a)  phase angle
(b)  antenna gain
(c)  beamwidth
(d)  bandwidth

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. What determines antenna polarization ?

(a)  the frequency of the radiated wave
(b)  the direction of the radiated wave
(c)  the direction of the magnetic field vector
(d)  the direction of the electric field vector

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. ………… is the horizontal pointing angle of an antenna.

(a)  azimuth
(b)  angle of elevation
(c)  right angle
(d)  beamwidth

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. …………. of an antenna is a measure of how the antenna concentrates its radiated power in a given direction.

(a)  efficiency
(b)  power
(c)  gain
(d)  polarization

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. What is the front-to-back ratio of an antenna which radiates 500 watts in a northernly direction and 50 watts in a southernly direction ?

(a)  25000 dB
(b)  10 dB
(c)  100 dB
(d)  20 dB

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. If the radiated power increase 10.89 times, the antenna current increases by ………… ?

(a)  3.3 times
(b)  6.6 times
(c)  1.82 times
(d)  10.89 times

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.