Analog Pulse Modulation – Exercise – 1

1. Pulse modulation is used in –

(a)  Radio navigation
(b)  Automatic landing equipments
(c)  Data communications
(d)  All of the above

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. The signal to quantisation noise ratio in a PCM system depends on –

(a)  Sampling rate
(b)  Number of quantisation levels
(c)  Message signal bandwidth
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. All output pulses are at full transmitter power for a strong signal in all of the following except –

(a)  PWM
(b)  PAM
(c)  PFM
(d)  PCM

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. Pulse modulation is often used in –

(a)  Microwave band
(b)  LF band
(c)  Telegraphy
(d)  Telephony

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. Quantization noise occurs in :

(a)  PCM
(b)  TDM
(c)  FDM
(d)  PWD

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Which of the following modulating system is inherently most noise-resistant ?

(a)  PCM
(b)  PPM
(c)  FM
(d)  DSB

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Which of the following pulse modulating system analog ?

(a)  PCM
(b)  PWM
(c)  Both a and b
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. For transmission of normal speech signal, the PCM channels needs bandwidth of :

(a)  64 kHz
(b)  8 kHz
(c)  4 kHz
(d)  2 kHz

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. The main advantage of PCM system is :

(a)  Lower bandwidth
(b)  Lower power
(c)  Lower noise
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. The quantisation noise, in a PCM system, depends on :

(a)  The sampling rate only
(b)  The number of quantisation levels only
(c)  Both the sampling rate and the number of quantisation levels
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. For transmission the normal speech signal, the PCM channel needs a band width of …. kHz.

(a)  2
(b)  4
(c)  8
(d)  64

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. …… is the main advantage of PCM.

(a)  Lower noise
(b)  Lower power
(c)  Lower bandwidth
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. For the transmission of normal speech, the PCM channel needs a bandwidth of …. kHz

(a)  2
(b)  4
(c)  16
(d)  64

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
15. ….. is the main advantage of PCM system.

(a)  Lower noise
(b)  Lower bandwidth
(c)  Lower power
(d)  Any of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.