Amplitude Modulation – Exercise – 1

1. Vestigial side band is most commonly used in –

(a)  Radio transmission
(b)  Television transmission
(c)  Telephony
(d)  All of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Maximum undistorted power output of a transmitter can be expected when its modulation is –

(a)  50%
(b)  Between 50% and 90%
(c)  100%
(d)  More than 100%

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. The percentage of modulation for 45 kHz deviation the FM broadcast band will be –

(a)  30%
(b)  40%
(c)  60%
(d)  90%

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. Which of the following statement is incorrect ?
Modulation is used to –

(a)  Allow the use of practical antennas
(b)  Separate differing transmission
(c)  Reduce the bandwidth
(d)  Ensure intelligence to be transmitted over long distances

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. The output stage of television transmittes is most likely to be a :

(a)  Grid-modulated class C-amplifier
(b)  Plate- modulated class C-amplifier
(c)  Screen modulated class C- amplifier
(d)  Grid-modulated class A-amplifier

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. When signal amplitude is equal to the amplitude of the carrier, the percentage modulation factor will be :

(a)  25
(b)  50
(c)  100
(d)  200

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. Amplitude modulation issued for broadcasting because as compared to other system :

(a)  It can provide the necessary bandwidth for high fidelity
(b)  It requires less transmitting power
(c)  It use avoids receiver complexity
(d)  It is more immune to noise

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. One can provide two or more voice circuits on the same carrier by using :

(a)  DSB-SC
(b)  SSB with pilot carrier
(c)  ISB systems
(d)  SSB-BC system

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. For a given carrier wave maximum undistorted power is transmitted when value of modulation is :

(a)  0
(b)  0.5
(c)  0.8
(d)  1.0

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. A SSB (signal-side band) signal contains 3 k.W. the power content of the carrier is :

(a)  0 kW
(b)  1 kW
(c)  2 kW
(d)  3 kW

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.