AM and FM Receivers – Exercise – 1

1. In AM receiver the oscillator frequency is –

(a)  Always equal to signal frequency
(b)  Always equal to 455 kHz
(c)  Always higher than signal frequency
(d)  Always lower than signal frequency

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. Which of the following receiver does not have amplitude limiter stage?

(a)  AM
(b)  FM
(c)  Both AM and FM
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. High intermediate frequency in a superheat receiver :

(a)  improves selectivity
(b)  Increases tracking problems
(c)  Reduces adjacent channel rejection
(d)  All of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. The household radio receiver uses …….. detector.

(a)  Envelope
(b)  Radio
(c)  Synchronous
(d)  Any of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. Most of the amplification of the received signal is obtained in a super heterodyne receiver from the ……. Stage.

(a)  IF
(b)  RF
(c)  Power amplifier
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. Three point tracking is achieved with which of the following ?

(a)  Double conversion
(b)  Double Spotting
(c)  Variable selectivity
(d)  The podder capacitor

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. …. Modulator is an indirect way of generating FM.

(a)  Reactance FET
(b)  Varactor FET
(c)  Armstrong
(d)  Reactance bipolar transistor

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. If the output power of radio receiver is doubled, the volume is increased by…….

(a)  – 3 dB
(b)  1 dB
(c)  2 dB
(d)  3 dB

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. The most common device used for detection in radio receives is a/an :

(a)  Transistor
(b)  Diode
(c)  Amplifiers
(d)  Triode

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Receiver having poor if selectivity will have poor :

(a)  Sensitivity
(b)  Blocking
(c)  Diverse reception
(d)  All of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. Which of the following should be used to prevent overloading of the last 1 F amplifier in a receiver ?

(a)  Double conversion
(b)  Variable sensitivity
(c)  Variable selectivity
(d)  Squelch

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.