Optical Fiber Waveguides – Exercise – 1

1. Light incident on fibers at angles ……… the acceptance angle do not propagate into the fiber.

(a)  Less than
(b)  greater than
(c)  equal to
(d)  none of them

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. The refractive index of the core region is always ……… that of the cladding region.

(a)  greater than
(b)  less than
(c)  equal to
(d)  none of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. What law does a light traveling in air optical fiber follow ?

(a)  millman
(b)  snell’s
(c)  maxwell
(d)  huygen

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. The core of the optical fiber has ……… ?

(a)  A medium index of refraction
(b)  A lower index of refraction than the cladding
(c)  A lower index of refraction than air
(d)  A higher index of refraction than the cladding

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. The numerical aperture of a fiber if the angle of acceptance is 15 degrees, is :

(a)  017
(b)  0.26
(c)  0.50
(d)  0.75

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. The operation of the fiber-optic cable is based on the principle of :

(a)  refraction
(b)  reflection
(c)  dispersion
(d)  absorption

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. The core of a fiber optic cable is made of :

(a)  air
(b)  glass
(c)  diamond
(d)  quartz

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. The inner portion of the fiber cable is called :

(a)  cladding
(b)  coating
(c)  inner conductor
(d)  core

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. Which of the following is not a common type of fiber-optic cable ?

(a)  single-mode step-index
(b)  multimode graded-index
(c)  single-mode graded-index
(d)  multimode step-index

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.