Monochrome Television Transmitters and Receivers – Exercise – 1

1. Wideband amplifiers are required for :

(a)  Video signal
(b)  Audio modulated signal
(c)  Hum noise
(d)  ultrasonic waves

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. In television receiver, electron beam is deflected by :

(a)  Electromagnetic
(b)  Electrostatic
(c)  Any of the two
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. Los at high frequencies is caused by :

(a)  Compiling capacitor
(b)  Emitter by pass
(c)  Decoupling capacitor
(d)  Shunt capacitor

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. AFC is used for :

(a)  AFC of vertical and horizontal osillactor
(b)  Horizontal synchronization
(c)  Stabilising picture and sound
(d)  Vertical synchronisation

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. FM detector employed in the sound section of a television receiver is generally :

(a)  A ratio detector
(b)  A frequency discriminator
(c)  Either of two
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. AGC bias is applied to :

(a)  RF, mixer and IF stages
(b)  IF stage
(c)  RF and IF stage
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. The gain of IF section in TV receiver is :

(a)  Is of the order of 1000 or so
(b)  Depends upon the design and cannot changed
(c)  Can be varied with AGC bias cantrol
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. Vestigial type modulation gives :

(a)  High SNR
(b)  Low bandwidth
(c)  FM
(d)  Wide bandwidth

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. Loss at low frequencies is caused by :

(a)  Shunt capacitor
(b)  Coupling capacitor
(c)  Decoupling capacitor
(d)  miller capacitor

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Receiving antenna for television is normally a :

(a)  A folded dipole
(b)  Parabolic reflector
(c)  Yagi antenna
(d)  Loop antenna

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
11. H-sync pulse is separated from V-sync pulse by employing the circuit :

(a)  Multiplier
(b)  Differentiator
(c)  Subtractor
(d)  Integrator

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. Pre-emphasis is used to :

(a)  Increase RF power
(b)  Correct AM into AM VSB
(c)  Improve SNR
(d)  Convert Fm into PM

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. For negative polarity transmission, the polarity of video detector at the output of video detector is :

(a)  Positive
(b)  Negative
(c)  Neither of two
(d)  Intermediate

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. A trap circuit is a :

(a)  Resistor
(b)  Capacitor
(c)  Tuned circuit
(d)  Inductor

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
15. The purpose of sync separator in television receiver is :

(a)  To separate horizontal and vertical sync pulses
(b)  To separate sync pulses from associated noise
(c)  To separate sync pulses from the CVS
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
16. The purpose of video detector is :

(a)  To recover audio signal from modulated RF signal
(b)  To recover video signal from modulated RF signal
(c)  To separate audio and videp signals
(d)  None of these

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.