Microwave Communication Systems – Exercise – 1

1. The most widely used microwave antenna :

(a)  half-wave dipole
(b)  parabolic
(c)  hyperbolic
(d)  horn

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. …………. is a microwave link between the down-town terminal and another out of town terminal.

(a)  STL
(b)  uplink
(c)  downlink
(d)  terrestrial

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. An active microwave radio repeater that can provide drops and inserts.

(a)  broadband repeater
(b)  baseband repeater
(c)  RF repeater
(d)  IF repeater

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. A microwave system requires the use of repeaters when :

(a)  the intervening terrain is favorable
(b)  the distances involve are grater
(c)  the required reliability is meet
(d)  the radio fading is unacceptable

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. The microwave beam curves the same than that of the earth when the value of the correction factor k equals :

(a)  0
(b)  4/3
(c)  2/3
(d)  infinity

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. The free space attenuation between two microwave antennas 40 km apart operating at 8 GHz is :

(a)  146.7 dB
(b)  142.55 dB
(c)  82.5 dB
(d)  86.7 dB

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. If the correction factor k equals 4/3 of the earth’s curvature, the microwave beam would have a curvature that is …………… than that of the earth.

(a)  more
(b)  less
(c)  equal
(d)  not related

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. Microwaves link repeaters are typically 50 km apart :

(a)  Because of atmospheric attenuation
(b)  Because of earth’s curvature
(c)  Because of output tube power limitations
(d)  None of these

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. When microwave, signals follow the curvature of the earth, this is known as :

(a)  The Faraday effect
(b)  Ducting
(c)  Tropospheric scatter
(d)  Ionospheric reflection

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. Which of the following antenna is best excited from a waveguide :

(a)  Horn
(b)  Discone
(c)  Helical
(d)  Biconical

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
(a) (b) (c) (d) Answer : () [/su_spoiler]
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. The normal fade margin in a line-of-sight microwave system is :

(a)  10 db
(b)  25 db
(c)  40 db
(d)  60 db

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.