Introduction to Satellite Communication – Exercise – 1

1. An active satellite carriers :

(a)  Antenna system
(b)  Transmitter
(c)  Receiver
(d)  All of the above

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
2. A passive satellite :

(a)  Amplifier the signal
(b)  Reflects the signal
(c)  Absorbs the signal
(d)  None of above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
3. Marisat Satellites are used for :

(a)  TV transmission
(b)  Weather forecasts
(c)  Ship to share communication
(d)  Satellite to satellite communication

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
4. If the maximum value of electron density is 1.24 x 106 cm^-3 the critical frequency for reflection at vertical incidence will be nearly :

(a)  1 MHz
(b)  5 MHz
(c)   7.5 MHz
(d)  5 MHz

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
5. An active satellite has :

(a)  Antenna system
(b)  Antenna system transmitter and receiver
(c)  Antenna system, transmitter, receiver and power supply
(d)  only metallic baloon

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
6. In satellite communication, modulation used is :

(a)  AM
(b)  PAM
(c)  PCM
(d)  FM

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
7. For global communication the number of satellite needed is :

(a)  1
(b)  2
(c)  3
(d)  10

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
8. Satellite operate in the frequency range :

(a)  MF
(b)  HF
(c)  VHF
(d)  VHF and UHF

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
9. A satellite used for international communication is known as :

(a)  Comsat
(b)  Domsat
(c)  Intelsat
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
10. The source of energy for a satellite is :

(a)  Battery
(b)  Magneto hydrodynamic generator
(c)  Fuel cell
(d)  Solar cell

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
11. The satellite system used for earth’s resources survey is :

(a)  INTELSAT
(b)  SPOT
(c)  EUTELSAT
(d)  TIROS-N

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
12. The uplink frequency in DBS TV transmission is :

(a)  13-14.5 GHz
(b)  14.5-14.8 GHz
(c)  12.5-13.5 GHz
(d)  15.5-15.8 GHz

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
13. The type of configuration used in VSAT system is :

(a)  Hybrid
(b)  Data
(c)  Mesh
(d)  Star

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
14. Infrared Astronomical Satellite (IRAS) was launched in :

(a)  1983
(b)  1973
(c)  1960
(d)  1970

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
15. In India, which series have been used for metrological data :

(a)  INSAT series
(b)  IRS series
(c)  SROSS-C series
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
16. Time period of a RADARSET is :

(a)  90.3 min
(b)  100.3 min
(c)  100.7 min
(d)  110.7 min

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
17. Type of modulation used in direct broadcast satellite :

(a)  Frequency modulation
(b)  Amplitude modulation
(c)  Pulse code modulation
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
18. Generally the VSAT network is operated in :

(a)  FDMA mode
(b)  TDMA mode
(c)  CDMA mode
(d)  None of these

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
19. The number of channels, that can be accommodated in the downlink frequency band of DBS system :

(a)  32
(b)  64
(c)  24
(d)  23

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
20. One of the following satellite system is used for wheather forecast application :

(a)  GORIZONT
(b)  TIROS-N
(c)  COMSAT
(d)  SPOT

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
21. A passive satellite :

(a)  only reflects back signals
(b)  Only generates signals
(c)  Only absorbs signals
(d)  Receivers, modulates, and then reflects signals

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
22. For satellite communication the frequency should ….. the critical frequency of ionosphere.

(a)  Equal to
(b)  Less than
(c)  More than
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
23. The carrier-to-noise ratio for a satellite depends upon :

(a)  Bandwidth
(b)  Free-space path losses
(c)  Effective isotropically radiated power
(d)  All of the above

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
24. Which of the following operations is to be carried out by INSAT ?

(a)  Telecommunication
(b)  Telecasting
(c)  Metrology
(d)  All of the above

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
25. The INSAT operates in :

(a)  A band
(b)  S band
(c)  C band
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
26. The telephone channels in a communication satellite are assembled in :

(a)  FM
(b)  AM
(c)  TDM
(d)  FDM

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
27. In transmission analog signals may be converted in digital form using :

(a)  Modem
(b)  Transponder
(c)  Compander
(d)  Codec

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
28. Which of the following is the most effective antijamming technique ?

(a)  Key leverage
(b)  Frequency
(c)  Once-only key
(d)  Spread-spectrum modulation

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
29. Radio broadcasting is a familiar example of ……. Multiplexing .

(a)  Frequency
(b)  Time
(c)  Space
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
30. The carrier frequency component of an amplitude-modulated signal contains no information but is of ….. amplitude than the side band.

(a)  Smaller
(b)  Greater
(c)  Either of the above
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
31. In amplitude modulation the upper and lower side are mirror images of each other and hence contain ….. Information.

(a)  Same
(b)  Less
(c)  More
(d)  Any of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
32. In amplitude modulation the upper and lower side are mirror images of each other and hence contain ….. Information.

(a)  Same
(b)  Less
(c)  More
(d)  Any of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
33. Very heavy rain cause …….. noise at earth stations than all other noise sources combined together.

(a)  Less
(b)  More
(c)  Either of the above
(d)  None of the above

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
34. When a communication satellite passes into earth’s shadow, its temperature drops to about :

(a)  123 K
(b)  223 K
(c)  273 K
(d)  373 K

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
35. In time-division multiplexing ……….. signals, occupies/occupy the channel at one instant.

(a)  Only one
(b)  Two
(c)  Three
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
36. Unlike terrestrial transmission links, satellite links have very …. Amount of power, hence they use FM with high modulation index.

(a)  small
(b)  Large
(c)  Either of the above
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
37. The satellite instructional Television Experiment (SITE) conducted in India employed :

(a)  APPLE
(b)  INSAT
(c)  ATS-6 satellite
(d)  None of the above

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
38. For satellite communication, the lower limit of frequency is :

(a)  1 MHz
(b)  10 MHz
(c)  20 GHz
(d)  200 GHz

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
39. The complete band-width of a typical multipurpose satellite is :

(a)  5 kHz
(b)  5 MHz
(c)  50 MHz
(d)  500 MHz

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
40. The radius of the Earth is :

(a)  2000 km
(b)  4000 km
(c)  6372 km
(d)  8040 km

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
41. Satellite operate in which of the following frequency rangers ?

(a)  VHF
(b)  MF
(c)  VHF and UHF
(d)  HF

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
42. …… is India’s first operational satellite.

(a)  Aryabhatt
(b)  SITE
(c)  APPLE
(d)  INSAT

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
43. First geostationary satellite in the world was launched in :

(a)  1952
(b)  1965
(c)  1975
(d)  1980

Answer
Answer : (b)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
44. Which of the following noise becomes most important at high frequencies ?

(a)  Transmit time noise
(b)  Shot noise
(c)  Thermal noise
(d)  None of the above

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
45. Apple was powered by :

(a)  Nackel-cadmium batteries
(b)  Solar panels
(c)  Both a and b
(d)  None of these

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
46. Which of the following is the source of energy for a satellite ?

(a)  Magneto-hydro generator
(b)  Battery
(c)  Solar cell
(d)  Fuel cell

Answer
Answer : (c)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
47. Satellite used for intercontinental communications are known as :

(a)  COMSAT
(b)  MARISAT
(c)  DOMSAT
(d)  INTELSAT

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
48. Total band of frequencies allocated for satellite communications spread over :

(a)  100 MHz
(b)  4 GHz
(c)  6 GHz
(d)  None of these

Answer
Answer : (d)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
49. Rain attenuation and sky noise is low at :

(a)  4 GHz
(b)  6 GHz
(c)  12 GHz
(d)  14 GHz

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.
50. Microwave links are preferred to coaxial cables for transmission because :

(a)  They have less overall distortion
(b)  They have greater bandwidths
(c)  Of their relative immunity to impulse noise
(d)  They are cheaper

Answer
Answer : (a)
Explanation
No answer description available for this question. Let us discuss.