Current Affairs Quiz 4 June 2015

1. Which Indian cricketer was recently inducted into the prestigious Laureus Sports Academy?

(a) Rahul Dravid
(b) Saurav Ganguly
(c) Anil Kumble
(d) Sachin Tendulkar

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

2. India on 16 April 2015 test-fired its nuclear-capable Agni-III ballistic missile, with a range of over 3,000 km, from a base in which state?

(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Maharashtra

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

3. Justice Meenakshi Madan Rai was recently sworn in as the first lady judge of which high court?

(a) Kerala
(b) Sikkim
(c) Delhi
(d) Mizoram

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

4. Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL) has recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) with a Russian company INTMA, to set up a gas-based power project in which country?

(a) Kazakhstan
(b) Turkey
(c) Bhutan
(d) Nepal

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

5. Who was recently appointed as the new Indian Ambassador to France?

(a) Arun Kumar Singh
(b) Syed Akbaruddin
(c) Mohan Kumar
(d) Vikas Swarup

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

6. Which company will acquire French telecommunications Alcatel-Lucent for around $16.6 billion as announced recently?

(a) Nokia
(b) Motorola
(c) Samsung
(d) Apple

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

7. Six political parties viz. Janata Dal (United), Rashtriya Janata Dal (RJD), Samajwadi Party (SP), Janata Dal (Secular), Indian National Lok Dal (INLD) and Samajwadi Janata Party (SJP) on 15 April 2015 announced the formation of a new party by merging themselves. Who will head the new party?

(a) Deve Gowda
(b) Sharad Yadav
(c) Nitish Kumar
(d) Mulayam Singh Yadav

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

8. Which stadium in India recently became country’s first sporting venue to switch to solar power, when it formally launched a 400kv rooftop solar power system?

(a) Jawaharlal Nehru Stadium, Kochi
(b) Chinnaswamy stadium, Bengaluru
(c) Wankhede Stadium, Mumbai
(d) Sawai Mansingh Stadium, Jaipur

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

9. India and which country on 15 April 2015 signed a nuclear agreement on supply of uranium to India?

(a) Canada
(b) France
(c) Germany
(d) Italy

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

10. Pakistan and which country have recently agreed to hold first-ever joint military exercises as part of their enhanced defence cooperation?

(a) China
(b) USA
(c) Russia
(d) India

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)
GATE Total InfoGATE 2019 BooksFree Notes
IES Total InfoIES 2019 BooksFree Mock tests
JAM Total InfoJAM 2019 BooksEngg Diploma
PSUs Total InfoM Tech Total InfoUGC NET Total Info

General Knowledge Books

McqSeries.com is an online forum for multiple choice questions. This forum would be really-really helpful for those candidates who are preparing for examination conducted by Union Public Service Commission (like Civil Services Examination, Engineering Services Examination, Special Class Railway Apprentice, National Defence Academy, Combined Defence Services, etc.), Staff Selection Commission (like Combined Graduate Level, Junior Engineer, Food Corporation of India etc.), various public sector units (like DRDO, DMRC, BARC, BSNL, ONGC, etc.), Graduate Aptitude Test in Engineering, Indian Institute of Technology Entrance Examination etc. and many other national and state level examination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
GATE, IES & PSUs Total Information & GuidanceCheck Here!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.