Current Affairs Quiz 30 May 2015

1. Prime Minister Narendra Modi has recently launched the “Give It Up” campaign for voluntarily giving up ___?

(a) Drugs
(b) LPG Subsidy
(c) Ration
(d) Plastics

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

2. Who was chosen as the Player of the Tournament in ICC Cricket World Cup 2015?

(a) James Faulkner
(b) Kumar Sangakkara
(c) Martin Guptill
(d) Mitchell Starc

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

3. Name the freedom fighter and educationist who was on conferred the highest civilian award of the country Bharat Ratna (posthumously) recently?

(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Abdul Kalam Azad
(c) Pandit Madan Mohan Malviya
(d) Mandan Mishra

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

4. Who was recently conferred with Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award?

(a) Varinder Singh
(b) Balbir Singh Senior
(c) Nandy Singh
(d) Charles Cornelius

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

5. Which state government recently banned sale, purchase, storage and manufacturing of all forms of chewable tobacco including guktha and pan masala containing tobacco?

(a) Himachal Pradesh
(b) Kerala
(c) Delhi
(d) Maharashtra

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

6. President Mukherjee on 30 March 2015 presented the Padma Awards. Who among the following was not a receipient of Padma Vibhushan this year?

(a) L.K. Advani
(b) Jagadguru Swami Rambhadracharya
(c) Parkash Singh Badal
(d) Murali Manohar Joshi

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

7. Daniel Vettori who recently announced his retirement from International Cricket is the player from which country?

(a) Australia
(b) West Indies
(c) New Zealand
(d) South Africa

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

8. Which e-commerce company recently acquired majority stake in RupeePower as part of its plans to create a financial services marketplace?

(a) Snapdeal
(b) Flipkart
(c) Paytm
(d) Amazon

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

9. Reserve Bank of India has recently approved the merger of ING Vysya bank with?

(a) State Bank of India
(b) Canara Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahindra Bank

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

10. Name the massive air and sea operation launched by India recently to evacuate Indian nationals from Yemen?

(a) Operation Rahat
(b) Operation Meghdoot
(c) Operation Viraat
(d) Operation Megh Rahat

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)
GATE Total InfoGATE 2019 BooksFree Notes
IES Total InfoIES 2019 BooksFree Mock tests
JAM Total InfoJAM 2019 BooksEngg Diploma
PSUs Total InfoM Tech Total InfoUGC NET Total Info

General Knowledge Books

McqSeries.com is an online forum for multiple choice questions. This forum would be really-really helpful for those candidates who are preparing for examination conducted by Union Public Service Commission (like Civil Services Examination, Engineering Services Examination, Special Class Railway Apprentice, National Defence Academy, Combined Defence Services, etc.), Staff Selection Commission (like Combined Graduate Level, Junior Engineer, Food Corporation of India etc.), various public sector units (like DRDO, DMRC, BARC, BSNL, ONGC, etc.), Graduate Aptitude Test in Engineering, Indian Institute of Technology Entrance Examination etc. and many other national and state level examination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
GATE, IES & PSUs Total Information & GuidanceCheck Here!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.