Current Affairs Quiz 28 May 2015

1. Which former Prime Minister of India was presented with the prestigious Bharat Ratna Award by President Pranab Mukherjee on 27 March 2015 in New Delhi?

(a) Atal Bihari Vajpayee
(b) Manmohan Singh
(c) HD Deve Gowda
(d) IK Gujral

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

2. Which state recently launched the country’s first e-ration card service?

(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Bihar
(d) Delhi

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

3. Which state recently became the first State in the country to fix a minimum educational qualification for contesting elections to the Panchayati Raj Institutions?

(a) Haryana
(b) Kerala
(c) Rajasthan
(d) Andhra Pradesh

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

4. Which movie has won the best film on environmental conservation/preservation at 62nd national film award?

(a) Chotoder Chobi
(b) Ottaal
(c) Court
(d) Chotushkone

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

5. Railway Minister Suresh Prabhu on 27 March 2015 commissioned the 210 km long Lumding-Silchar broad gauge line. This links 3 north eastern states except?

(a) Mizoram
(b) Tripura
(c) Manipur
(d) Mizoram

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

6. World Theatre Day (WTD) was celebrated on?

(a) March 27
(b) March 28
(c) March 29
(d) March 30

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

7. Prime Minister Narendra Modi was recently ranked ………..th among the 50 greatest leaders in the world by Fortune magazine annual list?

(a) 10th
(b) 5th
(c) 28th
(d) 16th

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

8. Who was named best actor in the 62nd National Film Awards?

(a) Sooraj Venjaramood
(b) Srijit Mukherji
(c) Dhanush
(d) Vijay

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

9. Saina Nehwal created history on 28 March 2015 as she became the first Indian woman shuttler to attain the world number one ranking. Who has the distinction of being the first world No. 1 badminton player from India?

(a) Syed Modi
(b) Pullela Gopichand
(c) Prakash Padukone
(d) Chetan Anand

ANSWER

ANSWER

Answer : (c)

10. Ninth edition of Earth Hour was observed on 28 March 2015. The day is organized by?

(a) United Nations Environment Programme (UNEP)
(b) Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
(c) World Health Organization (WHO)
(d) World Wide Fund for Nature (WWF)

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)
GATE Total InfoGATE 2019 BooksFree Notes
IES Total InfoIES 2019 BooksFree Mock tests
JAM Total InfoJAM 2019 BooksEngg Diploma
PSUs Total InfoM Tech Total InfoUGC NET Total Info

General Knowledge Books

McqSeries.com is an online forum for multiple choice questions. This forum would be really-really helpful for those candidates who are preparing for examination conducted by Union Public Service Commission (like Civil Services Examination, Engineering Services Examination, Special Class Railway Apprentice, National Defence Academy, Combined Defence Services, etc.), Staff Selection Commission (like Combined Graduate Level, Junior Engineer, Food Corporation of India etc.), various public sector units (like DRDO, DMRC, BARC, BSNL, ONGC, etc.), Graduate Aptitude Test in Engineering, Indian Institute of Technology Entrance Examination etc. and many other national and state level examination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
GATE, IES & PSUs Total Information & GuidanceCheck Here!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.