Current Affairs Quiz 27 May 2015

1. Which film was awarded the Best Feature Film in the 62nd National Film Awards 2015?

(a) Court
(b) Mary Kom
(c) Queen
(d) Nanu Avanalla Avalu

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

2. India’s Polar Remotely Operated Vehicle (PROVe), indigenously built by National Institute of Ocean Technology, was recently operationalised for research in North Antarctica. Where is the headquarters of National Institute of Ocean Technology (NIOT)?

(a) Hyderabad
(b) New Delhi
(c) Bangalore
(d) Chennai

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

3. Prime Minister Narendra Modi on 25 March 2015 launched his ambitious multipurpose and multi-modal platform, PRAGATI. Expand PRAGATI?

(a) Pro-Active Governance And Timely Implementation
(b) Pro-Active Government And Transparent Implementation
(c) Pro-Active Governance And Transparent Implementation
(d) Pro-Active Government And Timely Implementation

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

4. Indian-American author Akhil Sharma recently won The Folio Prize 2015. He won this award for his Novel?

(a) Family Life
(b) The Emperor of All Maladies
(c) Narcopolis
(d) My Life My Destiny

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

5. Which technology giant has recently appointed Ruth Porat as its Chief Financial Officer?

(a) Google
(b) Yahoo
(c) Facebook
(d) Twitter

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

6. Who bagged the best actress award at the 62nd National Film Awards?

(a) Priyanka Chopra
(b) Kareena Kapoor
(c) Sonam Kapoor
(d) Kangana Ranaut

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

7. Who recently emerged as the only Indian author among 10 finalists for this year’s Man Booker International Prize?

(a) Siddhartha Mukherjee
(b) Amitav Ghosh
(c) Ashok Srinivasan
(d) Jeet Thayil

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)

8. John F. Nash, Jr. and Louis Nirenberg recently won the Abel Prize 2015 for their contributions to mathematical sciences. Of this, John F. Nash is also a winner of the 1994 Nobel Prize in?

(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Peace
(d) Economics

ANSWER

ANSWER

Answer : (d)

9. Which film has been selected as the Best Hindi Film for the 62nd National Film Awards?

(a) Queen
(b) PK
(c) Mary Kom
(d) Haider

ANSWER

ANSWER

Answer : (a)

10. Gandhi Peace Prize for 2014 was recently won by which Organization?

(a) Bachpan Bachao Andolan
(b) Indian Space Research Organization (ISRO)
(c) Bhabha Atomic Research Centre ( BARC )
(d) Indian Institute of Science Education and Research (IISER)

ANSWER

ANSWER

Answer : (b)
GATE Total InfoGATE 2019 BooksFree Notes
IES Total InfoIES 2019 BooksFree Mock tests
JAM Total InfoJAM 2019 BooksEngg Diploma
PSUs Total InfoM Tech Total InfoUGC NET Total Info

General Knowledge Books

McqSeries.com is an online forum for multiple choice questions. This forum would be really-really helpful for those candidates who are preparing for examination conducted by Union Public Service Commission (like Civil Services Examination, Engineering Services Examination, Special Class Railway Apprentice, National Defence Academy, Combined Defence Services, etc.), Staff Selection Commission (like Combined Graduate Level, Junior Engineer, Food Corporation of India etc.), various public sector units (like DRDO, DMRC, BARC, BSNL, ONGC, etc.), Graduate Aptitude Test in Engineering, Indian Institute of Technology Entrance Examination etc. and many other national and state level examination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
GATE, IES & PSUs Total Information & GuidanceCheck Here!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.